Kamerkoor Sforzato

"wekelijks klankbad, van harte aanbevolen!"

Concerten

Sforzato geeft eens in de ca. 10 maanden in de Utrechtse binnenstad een concert. Voorafgaand daaraan is er een kort concert als afsluiting van een studie koorweekend elders in het land. Het is de bedoeling om tussendoor ook een of twee keer op te treden bij speciale gelegenheden of op speciale locaties.
studeren

Instuderen

Bij elke repetitie wordt door dirigent Vincent Doek gewerkt aan stemvorming. Dat gaat vanzelf. Vincent is zangpedagoog en besteedt veel aandacht aan de manier waarop je hele lichaam bijdraagt aan een goede toon. Een aantal koorleden heeft zangles. Van de koorleden wordt verwacht dat ze individueel hun partijen thuis studeren. Op die manier kunnen we tijdens de repetities ons richten op de koorklank en de interpretatie van het repertoire. Als het nodig is oefenen we ook incidenteel per stemgroep in de voorbereidingsperiode van een concert.

Midi-files

De zangers bereiden thuis stukken zelfstandig voor. Hiervoor heeft iedereen de beschikking over midi-files en eenvoudige software om deze af te spelen op een PC.

Repertoire

De dirigent doet voorstellen wat betreft het repertoire en legt deze voor aan de repertoirecommissie, die uit 2 koorleden bestaat. Daarnaast komt het ook voor dat individuele zangers een stuk aandragen. De uiteindelijke verantwoordelijkheid voor het repertoire ligt bij de dirigent. De keuzes die hij maakt zijn een stimulans en een uitdaging om vocaal en muzikaal steeds een stapje verder te gaan. Meestal krijgt een concert een bepaalde thematiek, concept of gedachte mee. Gaandeweg de voorbereidingen voor een concert groeit met ieder nieuw stuk een samenhangend geheel van stukken waaruit een bepaalde sfeer, een gedachte of thema naar voren springt. Het repertoire omvat muziek uit de 15e t/m de 21ste eeuw die allemaal a cappella wordt uitgevoerd.

Koorweekends

KoorweekendAls voorbereiding op onze concerten organiseren we ongeveer twee maanden van te voren een koorweekend. We zoeken dan elders een goede locatie waar het prettig is om te zijn en waar we goede voorwaarden hebben om te repeteren.
Tijdens dit weekend werken we hard aan ons repertoire en we sluiten het af met een kort concert in de buurt van deze locatie.
De afgelopen drie jaren bijvoorbeeld was onze verblijfplaats Conferentieoord Fredeshiem bij Steenwijk en sloten we af met een concert in de prachtige Clemenskerk in Havelte. Dit was een gezamenlijk concert van het plaatselijke koor ‘De Liesterkrallen’ en Sforzato.
Zo’n weekend is altijd weer een belevenis van intensief zingen en het ervaren van de groeiende synergie tussen de koorleden, binnen de verschillende stemgroepen. Dit alles onder de inspirerende leiding van onze dirigent Vincent Doek, toewerkend naar dat concert.

Dirigent

vincentVincent Doek studeerde piano en koordirectie aan het Utrechts Conservatorium. Zijn zangstudie vervolgde hij o.a. bij Marianne Blok, Pieter den Berg en Paula de Wit. Momenteel volgt hij lessen op het gebied van liedinterpretatie bij Max van Egmond. Hij werkt samen met pianist Jack de Bie, zijn vaste liedbegeleider. Vincent Doek kan bogen op een jarenlange ervaring als koordirigent bij verschillende koren. Zo is hij al meer dan vijfentwintig jaar als dirigent verbonden aan het koor van de RK St. Gertrudiskerk te Utrecht en als dirigent/organist aan het Willibrordkoor te Vleuten. In 1991 richtte hij het Utrechts kamerkoor Saudade op, dat hij sindsdien dirigeert. In 1996 werd hij benoemd als dirigent van kamerkoor Sforzato. Hij is tevens zangpedagoog. Naast lessen aan individuele leerlingen geeft hij ook zangles en stemvorming aan de monniken van de Cisterciënzer abdij Sion, bij Diepenveen, en aan de Benedictijnen in de Abdij van Egmond.

Kamerkoor Sforzato. Alle rechten voorbehouden